Флегмона кисті і Крепітуючий тендовагініт



Флегмона кисті здебільшого локалізується на долонній поверхні. Захворювання виникає після поранень, тріщин кисті або в результаті прориву гною при гнійному тендовагініті.

Основними симптомами захворювання е набряк, почервоніння шкіри і різка болісність при пальпації. Пальці зігнуті, рухи в них різко обмежені внаслідок болісності. При несприятливому перебігу запальний процес може поширитися на тильний бік кисті і передпліччя.

Лікування флегмон кисті оперативне. Розрізи роблять поздовжньо залежно від локалізації флегмони.

Крепітуючий тендовагініт — асептичне запалення сухожиль і сухожильних піхов. Запалення супроводиться відкладанням фібрину і крововиливами в синовіальній оболонці. Найчастіше спостерігається запалення сухожильних піхов розгиначів кисті у осіб, робота яких пов’язана з тривалим напруженням верхніх кінцівок (у праль, піаністів та ін.).

Хворі скаржаться на біль і набряк у ділянці сухожиль, при скороченнях м’язів в уражених сухожиллях чути характерний хрускіт.

Лікування. Необхідні повний спокій і шинування хворої кінцівки або кисті. Призначають фізіотерапевтичне лікування (прогрівання діатермією, ультрафіолетове опромінювання, солюкс, парафінові аплікації).


Немає коментарів:

Дописати коментар