Визначення групи крові за допомогою стандартних сироваток




Приготувати

1. дві серії О (І), А (ІІ), В (ІІІ) груп стандартних гемаглютинуючих сироваток; 
2. одну серію сироватки АВ(ІV) групи; 3. тарілку; предметне скло; 8 піпеток; 
4. стерильне перо Дженера, скарифікатор або ін’єкційну голку;  
5. 0,9% розчин NaCl; годинник; 70% спирт; вату.  

Важливо!!!
Визначати групу крові слід при температурі  18–25 0С . При низькій або дуже високій температурі можлива панаглютинація, тобто аглютинація з будь–якою кров’ю (в усіх трьох краплях).   При використанні слабких сироваток можлива псевдоаглютинація. В усіх сумнівних випадках слід повторити визначення групи крові, суворо дотримуючись інструкції. Визначення групи крові необхідно проводити в добре освітленому приміщенні, при температурі від 15 до 24 °С (при нижчих чи вищих температурах може відбутися несправжнє склеювання еритроцитів - псевдоаглютинація. Також необхідно мати мікроскоп, тому що в деяких випадках аглютинація виявляється тільки при збільшенні. Для виключення будь-якої помилки і сумніву у результатах дослідження групу крові визначають (дублюють) одночасно двома сироватками першої, другої і третьої груп різних серій.

Алгоритм виконання

1. Одягають гумові рукавички. 
2. Надрізають пилочкою ампули сироваток І, II, III груп, відламують, в кожну ампулу вкладають піпетку і розташовують їх у відповідні гнізда маркованого штатива. Розкривають ампулу з фізіологічним розчином, занурюють у неї піпетку і ставлять на штатив. Ампулу з IV групою сироватки ставлять на штатив, не розкриваючи. 
3. На градуйовану тарілку капають піпетками з кожної ампули по краплі сироватки біля відповідних позначок. 
4. Обробляють ваткою зі спиртом нігтьову фалангу IV пальця лівої кисті пацієнта, проколюють її стерильною голкою-скарифікатором. Першу краплю крові стирають сухою ваткою, а потім різними кінцями скляних паличок 6 крапель крові переносять на тарілочку поряд із краплями сироваток і перемішують їх у гомогенну масу (краплі крові повинні бути в 10 разів меншими від крапель сироватки. 
5. Після змішування тарілку похитують, потім на 1-2хв ставлять. У міру появи аглютинації, але не раніше ніж через 3хв, в кожну краплю суміші піпеткою додають по краплі фізіологічного розчину, перемішують іншими скляними паличками і через 5хв читають результат. 
6. Занурюють тарілку, скарифікатор, предметні скельця, піпетки і рукавички в дезінфекційний розчин. Оцінка результату: - якщо реакція аглютинації не настала – перша група крові; - якщо аглютинація настала з сироватками першої і третьої груп і не настала з другою – друга група крові; - якщо настала реакція з І і II групами і не настала з III – третя група; - якщо аглютинація настала з усіма трьома сироватками – четверта група. Якщо у хворого виявлена IV група крові, необхідно провести контрольне дослідження з сироваткою IV групи. При належності крові до групи АВ (IV) реакція аглютинації відсутня.

Немає коментарів:

Дописати коментар