Визначення групи крові за допомогою цоліклонів анти-А та анти-В



Місце виконання - Маніпуляційна.

 Підготувати:
1. Стерильні марлеві кульки.
2. 96% етиловий спирт.
3. Стерильний скарифікатор.
4. Стерильні скляні скельця, палички.
5. Цоліклони анти – А та анти – В.
6. Посуд для використаного матеріалу.  

1. Одягти халат, шапочку, маску, окуляри, фартух. 2. Помити руки під проточною водою з милом, витерти рушником. 3. Одягнути дві пари стерильних гумових рукавичок. 4. З фаланги четвертого пальця правої руки хворого взяти краплю крові (на предметне скло).  

  Алгоритм  виконання
1.     1.Розкрийте ампули цоліклонів анти-А та анти-В і дві ампули з розчинниками, змішайте та дочекайтесь повного розчинення. 2. Нанесіть на обезжирену емальовану тарілку краплину цоліклону анти-А та анти-В. 3. Додайте до них в 10 разів меншу краплину крові пацієнта у співвідношенні 10:1. 4. Змішайте кров з цоліклонами за допомогою скляних паличок.  5. Оцініть результат через 2-3хв при денному освітленні. 6. Продезінфікуйте посуд та обладнання (Занурте в 5% розчин хлораміну на 1 годину).

2.     1. Дотримуйтесь часу (1-2 хвилини).   2. Дотримуйтесь співвідношення крові, що досліджується та цоліклонів 1:10. 3. Можна використовувати різні краї предметного скла. 4. Дотримуйтесь часу.  

Заповнити медичну документацію

В еритроцитах містяться аглютиногени А і В. В сироватці крові є аглютиногенні антитіла - аглютиніни а і β. При зустрічі іn vitro аглютиніну α і аглютиногену А чи аглютиніну β і аглютиногену В відбувається аглютинація - реакція між сироваткою і еритроцитами, яка приводить до склеювання еритроцитів. На основі цих даних групи крові характеризуються за кількістю в них аглютинінів сироватки і аглютиногенів еритроцитів.

1. Перша група крові характеризується тим, що в її еритроцитах відсутні аглютиногени, а в сироватці є два аглютиніни – α і β. Повна формула першої групи крові 0 (І) α β.
2. 2) В крові другої групи еритроцити мають тільки один аглютиноген А, а в сироватці є тільки один аглютинін β.Повна формула крові II групи А (ІІ )β.
3. III група крові характеризується тим, що еритроцити містять тільки один аглютиноген В, а її сироватка містить тільки один аглютинін α. Повна формула - В (Ш) α.
4. 3) IV група крові відрізняється тим, що її еритроцити містять два аглютиногени А і В, а сироватка зовсім не містить аглютинінів. Повна формула крові IV групи крові АВ (IV). Людей з І групою крові - 41 %, А (II) - 38%, В (III) - 18% , АВ (IV) - 3%.


Немає коментарів:

Дописати коментар