Спонтанний пневмоторакс. Види. Невідкладна допомога

Спонтанний пневмоторакс - це патоло­гічний стан, що характеризується надхо­дженням повітря у плевральну порожнину при відсутності пошкодження грудної клітки. 


Спонтанний пневмоторакс поділяється на за­критий, відкритий і клапанний (напружений)
.      1. Закритий пневмоторакс.
З'єднання між плеврою та легенею при­пиняється в міру спадання легені і не понов­люється. Повітря поступово поглинається і легеня знову розширюється.
2. Відкритий пневмоторакс.
Існує бронхоплевральна фістула, що не зникає під час спадання легені. Тиск повітря у плевральному просторі наближається до ат­мосферного як під час вдиху, так і під час видиху, і легеня не може повторно розши­ритися. Значне бронхіальне з'єднання спри­яє передачі інфекції з повітряного проходу у плевральний простір з розвитком емпієми.
3. Напружений (клапанний) пневмоторакс.
Зберігається невелике з'єднання між пле­врою та легенею, що діє як одноходовий кла­пан, який дозволяє повітрю увійти у плевра­льний простір під час вдиху та кашляння, але запобігає вивільненню повітря. Значна кількість повітря може бути захоплена у пле­вральному просторі, і внутрішньоплевральний тиск піднімається вище рівня атмосфер­ного. Це призводить не лише до стиснення спалої легені, але і до медіастинального зміщення у протилежному напрямі з наступним стисканням протилежної легені.




Причини спонтанного пневмотораксу

 Проривання субплевральної емфізематозної булли (пневмоскле­роз, пневмоконіоз, хронічний обструктивний бронхіт, бронхіальна астма, туберкульоз ле­гень) або деструктивного процесу (абсцес, кі­ста, тромбоемболія легеневої артерії, рак), вогнище яких розташоване близько до віс­церальної плеври, у середину плеврального простору. У 40 % випадків спостерігається ідіопатичний спонтанний пневмоторакс.
Симптоматика обумовлена больовим по­дразненням листків плеври повітрям та ком­пресією легені, здавленням і зміщенням ор­ганів середостіння в протилежну сторону з розвитком гострої дихальної (вентиляційної) і серцево-судинної недостатності (зменшен­ня хвилинного об'єму крові).


Клініка спонтанного пневмотораксу

 Гострий колючий біль в одній половині грудної клітки, інспіраторна задиш­ка, покашлювання. Дихання поверхневе, ви­ражений акроціаноз. Над ураженою полови­ною грудної клітки перкуторно тимпаніт, ау-скультативно ослаблене дихання. Зміщення меж серцевої тупості в сторону, протилежну від пневмотораксу, тахікардія з можливим порушенням серцевого ритму, зниження AT відповідно до вираженості больового синдро­му та зменшення ударного об'єму серця.


Діагностика спонтанного пневмотораксу

1. При рентгенографії органів грудної клітки виявляють ознаки основного захворювання, відсутність легеневого малюнка в ураженій половині грудної клітки та зміщення органів середостіння в протилежну сторону.
2. Під час пункції плевральної порожнини виявляють повітря. Методом манометрії ви­значають тиск в плевральній порожнині: при закритому пневмотораксі невеликий від'є­мний тиск, при відкритому - близький до нуля, при клапанному - додатний.
Примітка. Невеликий пневмоторакс (<15 % об'єму плевральної порожнини) роз­смоктується самостійно за декілька діб і не викликає значних дихальних порушень.

Лікування спонтанного пневмотораксу

 Показання до невідкладної те­рапії є клапанний (напружений) пневмото­ракс, оскільки при відкритому і закритому пневмотораксі через 1-2 год біль і задишка зменшуються або зникають внаслідок адап­тації плеври до наявності повітря і функції серця до відповідного ступеня дихальної не­достатності.
1. Повний спокій, хворий в напівсидячому положенні.
2. Оксигенотерапія.
3. Для знеболення та пригнічення кашльового центру:
-  промедол 1,0 мл 2 % внутрішньовенно або внутрішньом'язово;
-  морфін 1,0 мл 1 % внутрішньовенно або внутрішньом'язово;
-  анальгін 2,0-4,0 5 % внутрішньовенно або внутрішньом'язово.
4. Пукція плевральної порожнини. Проводити
голкою Дюфо по середньо-аксилярній лі­нії на рівні мечоподібного паростка (VII-IX міжребер'я) з аспірацією повітря до встановлення від'ємного тиску в плевра­льній порожнині. Для переведення клапан­ного пневмотораксу у відкритий до зовні­шнього кінця пункційної голки приєдну­ють поліетиленову або гумову трубку, периферичний кінець якої занурюють у по­судину з дезрозчином, розташовану ниж­че рівня грудної клітки.
5. При напруженому пневмотораксі або неефе-
ктивності аспірації при обширному ненап-руженому пневмотораксі проводити постій­не дренування плевральної порожнини з аспірацією у відділенні торакальної хірургії.


Немає коментарів:

Дописати коментар