Ушкодження нервів верхньої кінцівки


Ушкодження променевого нерва спостерігається при закритих та вогнестрільних переломах середньої третини плечової кістки і колото-різаних ранах середньої третини плеча. У зв’язку з паралічем розгиначів кисті і пальців при ушкодженні променевого нерва кисть і пальці звисають, розгинання їх стає неможливим. звисаюча кисть
Шкірна чутливість втрачається на тильному боці передпліччя і на променевій половині тильної поверхні кисті, а також основних фаланг ІІ1/2 пальців.

Серединний нерв звичайно ушкоджується при вогнестрільних або ножових пораненнях плеча і передпліччя. Шкірна чутливість порушується в ділянці променевої половини долонної поверхні кисті, перших ІІІ1/2 пальців і на тильній поверхні середніх та кінцевих фаланг II і III пальців. Згинання кисті і пальців, протиставлення великого пальця всім іншим і пронація кисті неможливі. У зв’язку з атрофією м’язів великого пальця кисть набирає характерної форми мавпячої лапи.

Ураження ліктьового нерва буває при вогнестрільних, колотих та різаних ранах і переломах плеча й передпліччя.
У зв’язку з паралічем м’язів втрачається здатність зсувати і розсувати II—V пальці, розгинати нігтьові фаланги і щільно приводити великий палець. Порушується опозиція мізинця. Внаслідок цього розвивається насильна установка пальців у вигляді пазуроподібної кисті. Шкірна чутливість втрачається в ліктьовій половині кисті в ділянці ІІ1/2 тильної і І1/2 долонної поверхні пальців.



читати далі контрактури

Немає коментарів:

Дописати коментар